Next page
2018-12-19
3T, azaz Tóni bácsi Tokióban Távolugrik

Tokió, atlétikai világbajnokság, 1991. augusztus 30.

A regnáló távolugró világbajnok, a 10 éve veretlen Carl Lewis a közönség egyre hangosabb ovációja mellett az 5. ugrásához készülődik. Lewis kirobbanó formában érkezett a világbajnokságra: a 100 méteres síkfutásban néhány napja világcsúcsot repesztve már megvédte világbajnoki címét és most a távolugrásban is erre készül.
Hajtja őt a becsvágy, hiszen az előző ugrásával végre túlugrotta Bob Beamon 23 éve fennálló, legendássá vált 890 centiméteres világrekordját. Hajtja őt a düh is, mivel ezt az ugrását az erős hátszél miatt érvénytelenítették, ráadásul ezt követően honfitársa, Mike Powell szinte a semmiből érkezve 895 centiméterig jutott és az ő ugrását érvényesítették is.
Carl Lewis hosszasan koncentrál és rohamra indulna, amikor…
Ez nem lehet igaz! Nem hiszek a szememnek, hiszen most kocog be a stadionba Tóni bácsi, a mi jó öreg Tóni bácsink és odaáll a távolugró futópályán Lewis elé. Lassan nekiveselkedik, kicsit ugyan rozsdásnak látszik a mozgása, de óvatosan végigszalad a pályán, toppant egyet a rugaszkodólécen és …
… és 216 centiméterig jut.

Némileg csalódottnak látszik, de kollégánk már ott is áll mellette, hogy interjút készítsen vele.
-Mire számított Tóni bácsi, amikor nekiindult az ugrásnak?
-Aranyérmet vártam magamtól. Szerintem benne volt a lábamban egy világcsúcsot jelentő 9 méteres ugrás is.
-9 méter??? Hát ez hihetetlen! Ugrott már korábban ilyen nagyot?
-Az igazat megvallva még a közelében sem voltam, de bíztam benne, hogy most sikerülni fog.
-És mire alapozta ezt a bizodalmát?
-Nézze, nem zárhatjuk ki annak lehetőségét, hogy lecsap a stadionra egy tornádó és elrepít a távolugró gödör másik sarkába. Így akár még a 10 méteres ugrás is elérhető lett volna.
-Tóni bácsi, hiszen már egy gyengébb hátszélben is érvénytelenítik az ugrását, egy tornádó meg az egész stadiont lebontja!
-Hohó, nem oda Buda! A szélsebességmérő berendezés a pálya mellett van és elképzelhető olyan keskeny tornádó is, amely nem lóg ki a futópályáról és így a mérőkészüléknél meg sem mozdul a levegő.
-Tehát Tóni bácsi arra építette fel a stratégiáját a világ legjobb távolugrói ellen, hogy Tokióban ma pont lecsap egy tornádó, amely pont abban a 20 másodpercben fog érkezni, amikor Tóni bácsi következik, pont végigseper a távolugró futópályán, pont olyan keskeny lesz, hogy ne érintse a szélsebesség mérőt és önt pont a távolugró gödör távolabbi sarkába hajítja?
-Igen, vázlatosan ez volt a stratégiám. És most nézze meg, hát nem elrontotta az a nyüves tornádó?

Vajon jogosan bízott Tóni bácsi a stratégiájában?
Hát, körülbelül annyira jogosan, mint abban bízni, hogy a napi üzemeltetéshez szabott csapattal a napi munka mellé fel lehet vállalni még több tucat projektet is határidőre.
Elképzelhető az a keskeny tornádó…

2016-02-16
Egy mélyre süllyedt projekt – a Vasa

A ComputerWorld-ben megjelent 2012-es cikk újraközlése. A papír alapú újságba csak egy rövidített verzió fért be, az újság weboldalára kirakott teljes verzió pedig az értelmezést nehezítő tördelési hibákat tartalmaz. Az alábbi linken az eredeti, helyesen tördelt szöveg olvasható.

Link

2013-11-22
PRTG Network Monitor

We are pleased to introduce that we chose thePRTG Network Monitor to manage our devices.
http://www.paessler.com/prtg

2013-09-27
Facebook and TV

Facebook has selected a handful of news organizations from CNN to NBCs Today Show toallow them to begin integrating Facebook conversations into their broadcasts or coverage by displaying public posts of real-time activity about any given topic.

link via lostremote

 

2013-07-03
How second screen is really being used

Nielsen

A Nielsen statistic on how people really use tablets.

via Fast Co.Design.

Next page